Mei 2011

Vero's Horsemanshipschool

Natural Horsemanship - Clickertraining - Vrijheidsdressuur - Demonstraties - Vero's Dierendagboek - Agenda

VERO NIEUWS

De laatste maanden waren weer zeer druk (te druk voor een uit de hand gelopen hobby), na een lange winter begrijp ik dat iedereen opnieuw wil genieten van zijn/haar paard. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk en onmiddellijk helpen. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele goede Natural Horsemanship instructeurs. Zodat iedereen toch kan geholpen worden! Ikzelf zal verder werken aan mijn eigen niveau en zorgen dat u hiervan ook iets kan opsteken, gratis via de site en via demonstraties.

Via "vero's dierendagboek" kun je volgen hoe ik mijn paarden verder opleidt. Mijn belevenissen met andere paarden en de opleiding van Fleur (een jonge Dalmatiër)
Kijk gerust eens rond op de site, er staan reeds vele foto's en verschillende filmpjes op.


Deze maand:

Heb jij een onmogelijk paard?

Kun je uw paard gemakkelijk uit de weide halen, opzadelen en inladen in de trailer? Kan uw paard blijven stilstaan? Heeft ze nergens schrik van op de wandeling? Of: Loopt ze weg met u op wandeling? Moet je constant aansporen of inhouden? Is op wandeling gaan een gevaarlijke situatie geworden of is het ontspanning voor u en al dan niet voor uw paard? Heb je het gevoel dat je een onhandelbaar, moeilijk paard hebt? En vraag je jezelf soms af waarom het je niet lukt gewoon plezier te hebben met je paard in plaats van constant in conflict te liggen?

Als bovenstaande tekst van toepassing is op uw paard, wel dan is het tijd om te gaan trainen op zijn eigen natuurlijke manier, en er niet tegen. Als je gaat uitzoeken wat voor hem belangrijk is, waarvoor hij “wil” werken. Zo kan je het opzetten dat je paard zoekt naar het juiste antwoord in ruil voor zijn “gewenste” beloning.

Noem ze koppig, hardnekkig, zelfstandig,…. Maar geef niet op!!

“Het zijn de moeilijkste paarden die wonderen verrichten!”

Tip 1 om met een moeilijker paard te leren omgaan: DE JUISTE MOTIVATIE ZOEKEN.

Je kunt het bij paarden héél simpel blijven zien, bv: enkel werken met de druk wegnemen, maar wat als dit niet voldoende is?

Motivatie is een factor die het vertonen van geleerd gedrag beïnvloedt. Als mens moeten we zowel bedreven zijn in de kennis van motivatie als in de wetenschap van de leertheorie, omdat we ook de motivatie van ons paard kunnen manipuleren. Motivatie is als brandstof in de auto, zonder gaat het niet. De auto kan Prima in orde zijn, maar hij heeft voeding nodig om te kunnen tonen wat hij kan. De term motivatie wordt gebruikt om de krachten te beschrijven die binnenin het paard werken ter activering en sturing van het gedrag. BV het vluchtgedrag, bv tegen de druk ingaan, ... Het is belangrijk dat we begrijpen dat de relatie tussen leren en motiveren zo nauw verweven is dat het moeilijk is het één van het andere te onderscheiden. Meestal vindt leren zonder motivatie niet plaats. Wanneer een gedrag aangeleerd is, kan het zijn dat je paard de oefening niet uitvoert omdat hij niet genoeg gemotiveerd is om te reageren. In elke situatie moet je rekening houden met zowel de motivatie van je paard, als de leermogelijkheden. Ook met concurrerende motivaties moet je rekening houden. Je kan bv je paard in de piste rijden en leren rustig te draven, maar als hij hoort dat er in de stalen gevoederd wordt, zal je waarschijnlijk weinig resultaat boeken. Nu kun je denken van “als mijn paard respect en vertrouwen heeft voor mij, zou hij moeten reageren” klopt! (en kun je zien als een test) Als!! het aangeleerde gedrag geconsolideerd is.

Vergeet niet de leerfases te respecteren:

  1. aanleren (gedrag verwerven)
  2. beheersen (automatiseren)
  3. generaliseren ( breed toepassen)
  4. handhaven (altijd)

En denk eraan, geef de tijd aan uw paard die het nodig heeft, je krijgt het in veelvoud terug!


Wat komt:

Deze zomer verschillende demonstraties aan zee! Met meerdere paarden en Fleur de dalmatiër.

Verschillende praktische infoavonden met demonstratie op verschillende locaties. Raadpleeg daarvoor regelmatig de agenda.


Terug naar overzicht

Facebook Vero's Horsemanshipschool

-->