Maart 2010

Natural Horsemanship - Clickertraining - Vrijheidsdressuur - Demonstraties - Ver's Dierendagboek - Agenda

Vero's horsemanship school is er om U en uw paard te helpen.
Iedere maand zal ik iets nieuws op de website posten met de bedoeling de relatie met uw paard te verbeteren.
De ene keer zal ik werken in Natural Horsemanship, Bv Hoe je paard Longeren.
De andere keer ga ik werken aan Vrijheidsoefeningen en zal ik U uitleggen op welke manier we bv. de Spaanse pasanleren.

Heeft U vragen, problemen, of zou je graag zien op You Tube hoe je een bepaalde oefening moet aanleren?
Stuur dan een mailtje en we kijken wat mogelijk is.

Help, mijn paard wil niet stilstaan tijdens het opstijgen!

Ten eerste, is uw paard goed voorbereid? Dat wil zeggen, heeft u de controle op de grond over zijn ganse lichaam? Voorhand, achterhand, zijwaarts, achteruitgaan, stilstaan (relaxt)? Blijft uw paard stilstaan tijdens het opzadelen?
Het allerbelangrijkste waarop U moet letten bij het opstijgen, is nagaan of uw paard "in balans" staat. Wanneer uw paard niet in balans staat en U voegt er nog een gewicht aan toe, kan het paard niet anders dan zich te verplaatsen. Om uw paard in balans te zetten, helpt het soms om het paard links en rechts te laten wiebelen(rock and roll), zodat het de benen spreid om stevig te staan. Probeer voor uzelf uit op welke manier U het stevigst in uw schoenen staat om een kind op uw schouders te nemen.

We gebruiken hiervoor een touwhalster met 1 teugel. Géén hoofdstel en bit. U vraagt het oog van het paard. (Net als bij de wending om de voorhand op de grond) Dit is voor uw eigen veiligheid.
De volgende stap is één voet in de stijgbeugel zetten, dit herhalen tot je zeker bent dat je paard er geen problemen mee heeft, er niet bang van is en rustig blijft staan, hou je paard goed in de gaten, probeer hem uit de problemen te houden.
Loopt het paard toch weg, stap dan af en druk je de achterhand weg. Zonder teveel druk te zetten, rustig blijven, help je paard het juiste antwoord te vinden nl. stilstaan.
Staat je paard stil, beloon hem dan en begin je opnieuw van bovenaan. Nooit proberen het paard tegen te houden, trekken aan de teugels, straffen,… dit helpt toch niet en maakt het probleem alleen maar erger.
Vervolgens blijf je met één voet in de stijgbeugel staan, en vraag je toestemming om in zijn andere oog te komen. Sommige paarden hebben daar problemen mee, ze zien je staan in hun linkeroog en plots verschijnt er *iets* in hun rechter oog en daarvan schrikken ze. Herhaal dit verschillende keren tot je paard ook hiermee geen problemen meer heeft. Ruiters die werken met de clicker kunnen clicken indien het paard relaxt blijft staan, geef dan ook de voeding aan de rechterkant van het paard. Dit helpt het paard ook om zijn balans te behouden. Daarna stap je terug af. Beloon je het paard en stap even rond. Soms is dit al genoeg voor een paard en heeft het wat rust verdiend in de weide!

Indien alles goed gaat, kun je uw andere been over de rug van het paard brengen, na toestemming gevraagd te hebben! (uw paard aaien aan zijn rechter zijde) Zachtjes!! Gaan zitten. Even wachten, paard belonen, clicken, of aaien,… en dan? Terug afstappen, afzadelen en naar de weide. Dit herhaal je, tot je zeker bent dat het paard nergens naartoe gaat, het uit eigen vrije wil blijft staan zonder angst. Daarna heb je een paard die blijft stilstaan terwijl je opstapt, maak er een goed gewoonte van om telkens je opstapt even te wachten vooraleer je vertrekt. Zo leer je het paard te wachten op uw sein om te vertrekken.

En denk eraan, geef de tijd aan uw paard die het nodig heeft, je krijgt het in veelvoud terug!

Op 6 Maart hebben we stage met Antoine Debodt over rechtrichten.

Wat is een rechtgericht paard?
Is uw paard links of rechtsgericht?
Wat is zijn korte en lange kant, holle of bolle zijde?
Wat is het vertikaal evenwicht bij een paard?

Allemaal vragen waarop Antoine een logische uitleg weet te geven.

Problemen die bij een niet rechtgericht paard kunnen voorkomen:
Hoefkatrol, Artrose, Spat
Manken (aan de lange zijde)
Kissing spines
Scheef bekken
Gedragsproblemen als niet willen vertragen, stoppen, bokken, steigeren, vluchten ...

Antoine over zijn eigen methode:"Richt uw paarden recht en rijdt ze voorwaarts, en respecteer uw paard dan zal je nooit ontgoocheld worden! De meeste problemen beginnen wanneer een ruiter een paard in stelling probeert te rijden als het paard niet recht gericht is. Wat je veel ziet is dat ruiters het paard in stelling trekken vaak door middel van allerlei hulpteugels. Als je goed kunt paardrijden zijn al die hulpteugels niet nodig! Een paard dat in stelling loopt op de voorhand wordt tegenwoordig alom geaccepteerd. De ruitersport gaat hieraan kapot! Het evenwicht wordt dan ernstig verstoord. Als ik begin met het lesgeven aan een ruiter zal ik in de eerste plaats proberen om het evenwicht te herstellen."

Meer informatie over rechtrichten en Antoine? Klik hier

Meer informatie over de stage? Klik hier

Antoine De Bodt