Juni 2011

Vero's Horsemanshipschool

Natural Horsemanship - Clickertraining - Vrijheidsdressuur - Demonstraties - Vero's Dierendagboek - Agenda

VERO NIEUWS

Zowel de paarden als Fleur krijgen deze dagen veel meer aandacht. Lange wandelingen langs het strand en in de duinen, spelen in de speelweide. De pony’s hondentruckjes leren en fleur de dalmatiër dressuur oefeningen aanleren, zelfs wendingen om voor en achterhand!

We zien het als een goede voorbereiding op de komende stages en demonstraties.
Vergeet niet! Maandag 13 juni de demo in Ruiterclub Stalleon - Ieperseweg 45 - 8970 Poperinge - www.stalleon.be. Wij hebben er alvast veel zin in!

Via "vero's dierendagboek" kun je volgen hoe ik mijn paarden verder opleidt. Mijn belevenissen met andere paarden en de opleiding van Fleur (een jonge Dalmatiër)
Kijk gerust eens rond op de site, er staan reeds vele foto's en verschillende filmpjes op.


Deze maand:

Wat moet ik doen om een horseman / vrouw te worden?

Leren denken en reageren als een paard.
Voor de meeste mensen is met paarden omgaan: paarden trainen, om een dressuur wedstrijd te winnen , om een jumping te winnen ...
Een horseman werkt aan zichzelf om iedere dag positiever, progressiever en natuurlijker te zijn. We werken eraan mentaal, emotioneel, en lichamelijk sterker te worden, zodat ons paard ons vertrouwd en respect voor ons heeft. Dit betekend veel meer dan een goede ruiter worden, we leren hoe met paarden om te gaan zowel langs de binnenkant als de buitenkant.
Een horseman helpt paarden, neemt de tijd die hij nodig heeft om een relatie op te bouwen met het paard.
Paarden zijn geweldige dieren om ons te helpen een betere horseman te worden. Het is een geweldige prachtige weg. Ik ga niet ontkennen dat het soms pijnlijk en frustrerend is, maar we weten dat we een dal nodig hebben, willen we de berg opgaan.
In al die jaren dat ik les gaf, namen de meeste mensen de beslissing om een horseman te worden als ze in het “dal” stonden en niet weten hoe te beginnen aan de “berg”. Meestal denken mensen dan dat het de schuld is van het paard, en zoeken er allerlei oorzaken, sommigen belanden dan in de chaos van slaan, schoppen, rukken aan de teugels,….
Dit herkennen en aanvaarden is de eerste stap. Als je dan beslist om het verleden achter je te laten en aan jezelf te werken, kun je de berg op. En kan je een horseman worden. (Op voorwaarde dat het paard geen lichamelijk probleem heeft).

Hoe beginnen we er nu aan?

Vooraleer we gaan paardrijden, moeten we ons paard leren kennen, moeten we weten wat hij doet, hoe en waarom hij doet wat hij doet. De tijd dat we een paard opzadelden en wegreden is gelukkig voorbij.

Voortaan zal ik in iedere nieuwsbrief 1 horsemanship oefening uitleggen. Ik volg hierbij geen exacte methode. Maar wat werkte voor mij, dus een combinatie van alle lessen en tips van alle verschillen instructeurs waarbij ik les gevolgd heb.

1ste oefening: Dé belangrijkste! We kunnen ons paard niets leren zonder hem te bewijzen dat je zijn vriend kan zijn en dat hij je kan vertrouwen. Belangrijk is dat je hiervoor de tijd neemt, bewijs aan je paard dat je te vertrouwen bent.

Objectief van deze oefening:

Vertouwen winnen van je paard.

Bewijzen aan je paard dat je niet bent zoals je eruit ziet en ruikt. (zelfs al reageer je niet als een roofdier, toch ruik je zo)
Deze oefening helpt het paard als het verward is en onzeker, het helpt het paard om hem te verzekeren dat hij op de goede weg is, het is een positieve bekrachtiging.
Het helpt alle andere oefeningen.
Het leert je paard te stoppen op het moment dat je hem streelt, en geloof me dit is goud waard!

Begin je paard overal te strelen met je stick of zweepje, (later met je handen.)
Dit maakt dat je het paard veel sneller kan desensibiliseren terwijl je toch op een afstand blijft staan. Dit voor het geval het paard zich wil verdedigen als je hem aanraakt op bepaalde plaatsen.
Begin voor het paard, dan de borst, de benen buitenkant binnenkant, schoft, rug, flanken, onderbuik, buitenkant achterbenen, hoeven, tot achter het paard. En bouw dit langzaam op in intensiteit.
Gebruik lateraal denken! Denk niet direct!! Werkt de ene weg niet, probeer een andere om hetzelfde te bereiken. Nader stilletjes, en vooraleer het teveel is voor het paard neem je druk weg. Zo voorkom je dat het paard in de fout gaat. En let op, beweeg met ritme voor het paard, geen disco ritme.
Als beloning stop je met wat je aan het doen bent = wegnemen van de druk. Of je kan ook gaan roskammen op de schoft zoals paarden onderling doen.
Indien je paard de clicker kent kan je deze gebruiken als extra positieve bekrachtiger op het moment dat je iets meer kunt dan de vorige keer.

Waarvoor moet je opletten?

  1. Geen toestemming vragen om hem aan te raken, en ervan uitgaan dat hij dit wel zal aanvaarden.
  2. Hem niet laten bewegen als hij daar nood toe heeft.
  3. Stoppen als het paard problemen geeft, tegen de druk ingaat, panikeert. Je moet doorgaan tot je een teken van relaxatie merkt.
  4. Je bent niet rustig, onzeker, zorg dat jezelf kalm en zelfzeker bent.

Deze oefening is geslaagd als:

Als je uw paard overal kan aanraken, met zweepje, touw, stick je handen…( je kan het ook nog uitbreiden, met een doek, jas, plastiek, papier, paraplu, bal, speelgoedjes die geluid maken…. )
Je weet exact waar je paard graag gestreeld wil worden.
Er komt van deze oefening binnenkort een filmpje te staan op de site, om jullie nog extra te helpen. En de volgende keer leren we het verschil tussen constante druk en ritmische druk.

Veel succes met deze alvast.


Wat komt:

Demonstratie Horsemanship met Havane en Gaetina en demonstratie dogmanship met Fleur!!!
Locatie: Ruiterclub Stalleon - Ieperseweg 45 - 8970 Poperinge - www.stalleon.be

Wat zal u te zien krijgen:

  • Demonstratie op muziek met Havane, de éénheid tussen mens en paard op de grond, zonder enige vorm van dwang of straf. Pure lichaamstaal en onzichtbare communicatie.
  • Uitleg met Gaetina hoe U zelf kan starten met Horsemanship.
  • Vrijheidsdressuur op muziek! polka, podest, voetballen, spaanse pas, buigen, knielen, liggen, zitten, ... Het komt allemaal aan bod!
  • Dogmanship! NIEUW !! Vero als leerling. Met Fleur laat ik u zien hoe wij onze band aan het opbouwen zijn. Wat we zoal kunnen, wat we aan het leren zijn.
  • Kleine demo met een voor Vero onbekend paard. "Hoe staren we nu?"

 

28/07/2011 EN 25/08/2011: DEMONSTRATIE AAN ZEE IN OOSTDUINKERKE. HORSEMANSHIP & DOGMANSHIP!!
Meer info in onze agenda

Terug naar overzicht

Facebook Vero's Horsemanshipschool

-->