December 2011

Weeral eindejaar, weeral een jaar voorbij, weeral een moment om goede voornemens voor het nieuwe jaar te plannen. Mijn voornemens voor 2012? Genieten! Genieten van de kleine dingen, zoals plezier maken met de kindjes en de dieren. Ik hoop vele wandelingen te maken met Fleur en Gaetina samen. Maar ik hoop ook opnieuw veel bij te leren. Er staat alvast veel op het agenda. Aan iedereen een gezond, en fijn 2012 gewenst met veel dierenplezier en mooie momenten!!

Microshaping

Wat is dit nu weer voor iets denk je misschien? Microshaping heeft niets te maken met shaping van spectaculaire oefeningen maar wel met spectaculaire shaping van oefeningen.

Eerst leg ik je kort uit wat shaping is: Shaping is een procedure om nieuw gedrag stapsgewijs aan te leren via positieve bekrachtiging. Technisch gaat het om het ontwikkelen van nieuw gedrag door opeenvolgende selectieve bekrachtiging van gedrag dat het vooropgestelde doelgedrag steeds dichter benadert, iedere stap wordt beloont met een click en beloning (voeding, speeltje, ..).

Microshaping is moeilijker voor de trainer dan voor het paard of de hond. Het woord zegt het al een beetje, je hakt het gedrag in nog vele kleinere stukjes en deze beloon je. Je leert een oefening niet meer zien als één geheel, maar als verschillende stukjes, de beweging van een spier, … een paar belangrijke tips bij shaping en microshaping van oefeningen:

• Plan je sessie! Als je wilt leren zonder al te veel fouten te maken moet je een goed plan hebben van de oefening.
  • Pas je aan de situatie aan, als je paard of hond de opdracht niet verstaat, zet een stap terug en stel jezelf in de plaats van je viervoeter.
  • Werk in het begin maar aan 2 of 3 oefeningen ter zelfdertijd.
  • Zorg dat je basis van de oefening robust is vooraleer je een ander deel erop verder aanleert of er een vervolg aangeeft.
  • Zorg voor een goed evenwicht langs weeskanten, bij paarden hechten we reeds veel aandacht aan rechtrichten, maar bij honden valt het me vaak op dat mensen niet eens weten of hun  hond links of rechts gericht is.
  • Belangrijk is hoe de beloning aankomt en waar, bv met skaten van de hond, je clickt als hij 3 maal afgeduwd heeft op de grond, maar je gooit de beloning iets voor de skateboard zodat je een 4 de pas uitlokt.
  • Je eigen lichaamtaal is belangrijk en voor het dier een duidelijk signaal. Bv, als je het paard vraagt achteruit te gaan zet je iets je lichaam naar voor, hierbij help je het paard.
  • Geniet van het feit dat je uw dier ziet denken, met blinkende ogen die zich afvragen wat ze moet doen om het juiste antwoord te vinden.
  • Veel ruimte heb je hiervoor niet nodig, dus ideaal om te oefenen tijdens de winter. Met je paard in zijn box. Met je hond voor de open haard! En genieten maar.

• 31 maart 2012: Demonstratie Horsemanship - dogmanship voor VZW Perdito (Kinderboerderij De Lange Schuur - Stuiverstraat 599, 8400 Oostende)
  • 26 juli 2012: Demonstratie Horsemanship - dogmanship te Oostduikerde
  • 23 augustus 2012: Demonstratie Horsemanship - dogmanship te Toerisme

Wenst u een demonstratie/infovond Horsemanship en dogmanship, hoe wij leren en bijleren? Aarzel dan niet contact op te nemen en ik werk een voorstel uit. Ook demonstraties voor scholen en rusthuizen, evenementen, ...

Demonstratie Horsemanship met Havane en Gaetina en demonstratie dogmanship met Fleur !!!

• Demonstratie op muziek met Havane, de éénheid tussen mens en paard op de grond, zonder enige vorm van dwang of straf. Pure lichaamstaal en onzichtbare communicatie.
  • Uitleg met Gaetina hoe U zelf kan starten met Horsemanship.
  • Vrijheidsdressuur op muziek! polka, podest, voetballen, spaanse pas, buigen, knielen, liggen, zitten, ... Het komt allemaal aan bod!
  • Dogmanship! NIEUW !! Met Fleur laat ik u zien hoe wij onze band aan het opbouwen zijn. Wat we zoal kunnen, wat we aan het leren zijn.
  • Eventueel een kleine demo met een voor Vero onbekend paard.

Voor verdere info raadpleeg het agenda op de site.

Groetjes Vero.
“Zie je paard graag en toon hem dat je hem graag ziet”