December 2010

Het was druk de afgelopen weken.
De voorbereidingen zijn volop bezig voor de e-lessen en er waren veel mensen met “paardenproblemen”. Daarom in deze nieuwsbrief een aantal problemen waarvoor mensen mij contacteerden en een natuurlijke oplossing.

Ik had ook de onaangename taak gekregen te beslissen over “leven en dood” van een appaloosa ruin van 7 jaar. Waarbij mensen op de één of andere manier erin geslaagd waren de oogkarkas in te slaan. Gelukkig is alles goed afgelopen, de appaloosa staat ook ter adoptie op de site. Het volledige verslag kan U lezen in Vero’s dierendagboek.

Ik heb een paard gekocht via een paardenhandelaar, 8 jaar, kende volgens de handelaar alles. De eerste weken ging het goed. Nu wil ze niet meer komen, en kan ik niets meer met haar aanvangen!

Helaas is dit meestal het geval wanneer een paard gekocht wordt via een dergelijke paardenhandelaar. Mensen verkopen hun paard aan een handelaar als ze niet meer tevreden zijn over het dier. Meestal zijn dit dan ook paarden met een “bagage” en vaak één of ander probleem.
Vooraleer je een dergelijk paard koopt, vraag je beter advies aan een horseman. Die persoon kan het paard uittesten en advies geven als het paard voor je geschikt is.
Om met dergelijke paarden om te gaan heb je kennis nodig! Kennis is kracht. Deze paarden hebben ook veel tijd nodig. Maar denk eraan, de tijd die je in je paard stopt krijg je in veelvoud terug.
De enige manier om dit probleem op te lossen is jezelf opleiden, het is niet de schuld van het paard. Een paard doet altijd wat hij denkt te moeten doen.
Je kunt opleiding volgen door bv een basis pakket aan te kopen en zelf langzaamaan aan de slag te gaan. En zo het vertrouwen en respect op te bouwen.
Je kan je paard ook in opleiding steken bij een horseman, die kan wel het paard sneller het vertrouwen teruggeven en de basis in je paard steken. Maar uiteindelijk moet je als eigenaar zelf de weg willen afleggen en de taal van het paard leren.
Het paard volledig opnieuw starten en opleiden is de boodschap.
Weldra kun je via de site onder de e-lessen zien op welke manier dit mogelijk is.

Iedere keer als ik wil opstijgen bijt mijn paard. Ik heb al verschillende malen geprobeerd om het hem af te leren, maar het wordt steeds erger. Wat doe jij hiermee?

Je paard heeft er een spelletje van gemaakt. Hij denkt dat als jij wil opstappen dat hij je moet bijten. Eerst en vooral zou ik kijken als het zadel wel past. Veelal is het probleem begonnen met frustratie. Te snel aanspannen van buikriem, zadel wat knelt, onhandig opstappen….
Je zou kunnen proberen om deze cirkel te doorbreken. Zadel op in de piste, langzaam aanspannen buikriem (tussenin eens rondstappen). Als je dan wil opstappen goed opletten dat je hem niet per ongeluk in de romp prikt (soms merk je het niet eens). Maak dan gewoon het verkeerde moeilijk en het juiste gemakkelijk. BV door met je ellebogen te bewegen op het moment dat hij nipt, hem aanmoedigen en strelen als hij rustig blijft. Oncomfortabel maken als hij nipt, je kan bv net op dat moment je arm uitsteken. Maar nooit straffen of slaan. Er is een groot verschil tussen oncomfortabel maken en slaan!

Ik heb een paard waarmee ik bijna Level 1 parelli ben, mag ik mijn vrouw en kinderen ook laten oefenen met mijn paard? Of zal hij dan een minder sterke band krijgen met mij?

Ja natuurlijk! Zolang je vrouw en kinderen maar op een natuurlijke en positieve manier omgaan met je paard. Hoe meer hersentraining voor het paard hoe beter. En natuurlijk zullen ze fouten maken, maar wees gerust dat dit jou niveau niet zal beïnvloeden. Mijn kindjes oefenen ook op hun manier met de pony. Maar als ik dan de pony’s neem om te oefenen, spelen we op een ander niveau. Alleen zien dat je de veiligheid op de eerste plaats zet. Voor de rest, genieten maar!

Wegens verschillende eigen opleidingen en voorbereidingen voor de nieuwe demo’s neem ik deze winter geen extra lesdagen meer aan.
Binnenkort kan u wel al kennis maken met enkele gratis E- lessen via de site.

Heeft u ook een evenement die past in onze visie? Meld het op info@horsemanshipschool.be
We zetten deze met plezier op de site!
Indien voldoende interesse kunnen volgende stages doorgaan bij ons op de school. (Door www.cabcalor.be):

• Dissectiecursus
  • 3 -daagse bekapcursus
  • Avondlezing Communiceren met professionals (Een aanrader voor iedereen die bewust bezig is met de gezondheid van de voeten van zijn viervoeter)